Du kender sikkert udtrykket: Man kan sove, når man bliver gammel. Det bliver sagt i en humoristisk tone som en bortforklaring og bagatellisering af manglen på søvn. Der er mange, mange danskere, der ikke får søvn nok både pga. stress og myldertanker, dårlige søvnforhold, fysiske lidelser og generel mangel på prioritering. Af mange anses søvn simpelthen ikke som noget, der er ligeså nødvendig som andre basale behov såsom mad og drikke – men det er det!
Læs videre nedenfor og få et indblik i, hvor vigtig søvn er for dig og din krop, og hvad det har af betydning, hvis du ikke bruger nok tid under dynen.
Hvor meget søvn skal du have?
Voksne mennesker skal allerhelst have 7-8 timers søvn hver eneste nat. Det er kun omkring halvdelen af danskerne, der får de nødvendige timer. Der er desværre mange, der tror, at de sover nok om natten, men det gør de formentlig ikke.
Måske får de mindre timer i hverdagene og ligger lidt længere under den lune dyne i weekenden. Men søvn er ikke noget, som kan spares op. Der er vigtig at kroppen og hjernen får den lange strækning af hvile, så de kan regenereres og være friske og klar til næste dag.
Hvad gør for lidt tid under dine dyner?
Der er et antal livstilssygdomme, som skyldes for lidt søvn, og kan i sidste ende være fatalt. For lidt søvn nedsætter bl.a. funktionen af immunforsvaret, så du har lettere ved at blive syg. Så bliver du alligevel tvunget ned under din dyne, så du kan ligeså godt prioritere noget tid som forebyggelse.
Derudover kan dårlig søvn give forhøjet blodtryk, stress og fedme. Kroppen svækkes af manglen på hvile, og det vil med tiden kunne mærkes mere end med et par gab i morgentrafikken.
Din hjerne mangler aktivitet
Du bruger hjernen dagen lang, og den har ligesom kroppen brug for en masse ro og hvile. Hvis ikke du får søvn nok, vil der ske et dyk i hjerneaktiviteten. Det betyder bl.a. at du får dårligere hukommelse, koncentrationsbesvær og mangel på kreativitet.
Desuden påvirker opmærksomheden, hvordan man befærder sig i trafikken, så du er både til fare for dig selv og dine omgivelser på vejen, hvis ikke din dyne får nok opmærksomhed.
Hvad kan du selv gøre?
Til en start skal du blive opmærksomme på dine vaner, særligt omkring sengetid. Sørg for at komme tidligere i seng i stedet for at hænge ud foran skærmen længere end nødvendigt. Prøv desuden at læse en bog eller et blad inden sengetid i dæmpet belysning, så din hjerne ved, at det snart er tid til at sove.
Skab et godt sovemiljø – find gode dyner mm.
Køb en ordentlig topmadras og undersøg markedet for lækre dyner, så din seng bliver fristende at lægge sig i. Anskaf dæmpet belysning, så der bliver en hyggelig stemning til læsningen. Sørg også for at lufte godt ud, så der ikke er for varmt eller fugtigt i rummet, når du skal sove.
Et bedre sovemiljø vil kun gøre tiden under din dyne endnu bedre.